Sushi

Sushi

Potrawa, która jednoznacznie kojarzy się z Japonią. Sushi to ryż z dodatkiem zawinięty w wodorosty. Dzięki różnorodnym dodatkom, to danie występuje w wielu różnych wersjach. Można przecież zawinąć  z ryżem surową rybę, ale również awokado, ogórki, czy paluszki krabowe. Niezwykła wydaje się także otoczka towarzysząca jedzeniu sushi. Potrawa powinna być zjedzona zaraz po jej przyrządzeniu, dlatego bardzo często w restauracjach możemy zobaczyć, jak przygotowuje się zamówione przez nas danie. Gotowe już sushi trafia na  talerzyk, który umieszczony na odpowiedniej taśmie, sam podpływa pod nasz nos. Tę tradycyjną japońską potrawę można jeść palcami lub za pomocą pałeczek. Każdy kawałek moczymy w sosie sojowym lub charakterystycznym, ostrym wasabi i wkładamy na raz do buzi. W ostatnich latach to danie zyskało niezwykłą popularność, a nieliczni próbują nawet przyrządzić je w domu. Jednak świeże i odpowiednio dobrane składniki oraz idealne wykonanie zapewni nam tylko sushi przyrządzone przez prawdziwego profesjonalistę.

Znajdź najlepsze restauracje w swojej okolicy