Tureckie jedzenie w Zgierzu (łódzkie)

Tureckie jedzenie w Zgierzu

Masz ochotę na tureckie jedzenie w Zgierzu? Pamiętaj, że to nie tylko kebab ale i również baklava, manti, shoarma albo też cacik i inne dania, które są równie pyszne i też warto ich spróbować. Większość tureckich barów w naszym kraju jest prowadzona przez Arabów, Turków lub Persów. Standardowym śniadaniem tureckim jest chleb, oliwki, owczy ser i warzywa takie jak pomidory, czy ogórki. Podstawę większości potraw stanowi oliwa, ponieważ w Turcji uprawia się aż 86 odmian oliwek. Złocistego płynu dodaje się zarówno do ciepłych, jak i zimnych dań. Najbardziej lubianym warzywem jest bakłażan, który dopełnia smaku aromatycznego gulaszu i sałatek. Można go udusić, ugotować, przysmażyć, a nawet podać w postaci puree. Wszystkim znany kebab ma aż ponad 20 odmian co sprawia że nie może się znudzić. Jednak u nas w Polsce najbardziej znanym rodzajem jest döner kebap, czyli mięso w postaci baraniny (może być to również cielęce lub drobiowe) skrawanej z pionowego rożna, podawane z surówką i różnymi sosami – łagodnymi lub ostrymi, serwowane w macy, picie lub bułce. Jednym z najpopularniejszych napojów jest ajran. Wytwarzany jest on z jogurtu i wody. Czasami dodawana jest do niego sól oraz pieprz, a w bardziej upalne dni jest podawany z posiekaną miętą. Inny popularny napój to raki, wódka anyżowa o przyjemnym smaku lukrecji. Podawana schłodzona i z dodatkiem mleka przybiera mleczną barwę. Zjedzenie czegoś tak oryginalnego to idealny pretekst, żeby spotkać się z przyjaciółmi, pogadać i pośmiać się wspólnie. Znajdź lokal, który oferuje tureckie jedzenie w Zgierzu i umów się ze znajomymi na te pyszności.