Kuchnia indyjska

Kuchnia indyjska

Kofta, zupa z soczewicy, ćapatti a może samosa? To tylko kilka z pysznych indyjskich potraw. Kuchnia indyjska wyróżnia się korzystaniem z naturalnych składników oraz dużej ilości suszonych przypraw takich jak gałka muszkatołowa, koper, pieprz, goździki, kminu, szafran, papryczki chilli, kardamon, imbir i tym podobne. Dania są pikantne lub średnio pikantne. Przyprawy indyjskie nie tylko są traktowane jako dodatek do potraw z baraniny, jagnięciny, drobiu i ryb, ale także jako główny składnik niektórych dań, w tym sambary. Kuchnia indyjska łączy w sobie wpływy różnych tradycji kulinarnych, często narzucone przez wierzenia. Na muzułmańskiej północy, gdzie zakazane jest spożywanie wieprzowiny, preferuje się baraninę, a dania są mniej pikantne, niż w pozostałych regionach kraju. Z tamtego regionu pochodzi także słynna potrawa curry, czyli przyprawione duszone mięso podawane z warzywami oraz różnymi pilawami. Natomiast na południu zabrania się spożywania wołowiny. Obszar ten słynie głównie z dań wegetariańskich oraz potraw rybnych, do których często dodaje się miąższ oraz mleczko z kokosów.

Masz ochotę na orientalne danie? Chcesz znaleźć restaurację z indyjskimi potrawami? Dla portalu www.foodget.pl to nic trudnego! Przygotował on dla Ciebie listę restauracji z takimi daniami. Wystarczy kilka kliknięć, a pojawi się spis barów w Twojej okolicy.

Znajdź najlepsze restauracje w swojej okolicy